| |

Meke2 yg ska bebel

Tuesday, June 28, 2011

Beza antara cinta,sayang,suka dan minat.

Salam untuk semua~~Tercetusnya entri ini kerana masa tengah berangan tiba2 fikiran ini melayang pergi teringatkan seseorang yang pernah bertanyakan soalan ini.So,selamat membaca~~~

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…

4 comments:

model baju korea said...

happy new years
salam kenal,,sukses yahh dengan postingan nya

wo jiao hana said...

azie... mne nk msg... nk mtk tlng ko ajo cmne nk msk an naffnang tuh.. tq

Cik Fie said...

comel la blog awak..btw..saya da follow awak..follow n vote la saya jgk ye.. XD http://mynameishafizah.blogspot.com/

Mohd Elyas said...

Suka tidak semestinya sayang,
Sayang tidak semestinya mencintai,
Mencintai semestinya sayang dan suka.