| |

Meke2 yg ska bebel

Saturday, December 25, 2010

Peribahasa Pelik Karam Singh Walia


note*Peribahasa2 yang dipaparkan ni sangat unik. Maka anda tidak digalakkan menggunanya ketika bercakap dengan orang. Sebab orang tu mungkin akan gelak guling2 bila dengar. Haha!nasib baik jumpa kawak nie..xadalah aku bosan sangat..

So jom kita bergelak sakan...

Peribahasa Pelik Karam Singh Walia

1. Kemana tumpahnya kuah, kalau tidak ke bawah.
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.
3. Tiada rotan, pelempang pun berguna.
4. Biar lambat, asalkan tak cepat.
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi.
6. Di mana ada gula, di situ adalah gula-gula.
7. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock.
8. Secupak takkan jadi 18 cupak.
9. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati
meninggalkan kulit, manusia mati meninggal dunia.
10. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.
11. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap.
12. Alang-alang mandi, biar guna sabun.
13. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras.
14. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun.
15. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang bisu.
16. Hidup segan, mati di tanam.
17. Ikut hati mati, ikut rasa merasa.
18. Lembu punya susu cap teko dapat nama.
19. Sehari selembar benang, lama-lama benang habis.
20. Jika kail panjang sejengkal, belilah yang panjang sikit kalau
nak mengail di laut. (beli la pukat tunda lagi baik)
21. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa.
22. Membujur lalu melintang pukang.
23. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hari tak hujan.
24. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut.
25. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili.

p/s: aku pon tak tahu sama ada betul ke peribahasa ni semua dari Karam Singh Walia? Tapi aku rasa ni semua just a joke. Untuk menghiburkan hati. hihi ( kredit to ezhan-artwork )

3 comments:

dyah pinky! said...

aha. kelakar weh peribahasa ni.

:D

Faiq Aiman said...

haha..
kesian nenek2 zmn dlu reka peribhse asl..
da kne ubah..

virulent lolita tan benihime said...

hahahhahahahahahhahahaha..logik merepek dan kelakarrrrrrrrr