| |

Meke2 yg ska bebel

Friday, December 31, 2010

Bloglist Istimewa untuk Blogger Baru

Ahsfantasy24.com ingin menjejaki blogger baru, khususnya bagi mereka yang mempunyai bilangan follower kurang daripada 300. Tak kiralah walau dah bertahun, tapi kadang-kadang tetap baru kan bila tak ramai yang berkunjung. Rasa segan nak beramah mesra dengan mereka yang punya follower yang ramai? Jangan bimbang sebab anda pun mampu setanding mereka, berusahalah.

Sebagai penutup 2010 ni, saya berhasrat nak himpunkan blogger yang mempunyai follower yang kurang daripada 300 orang follower. Saya telah membina page untuk diisikan oleh blogger baru yang bertujuan bagi menaikkan trafik dan meningkatkan follower mereka. Mahu sertai? Ikuti syarat yang berikut:
  1. Blog anda mestilah mempunyai follower kurang daripada 300 orang;
  2. Buat satu entry yang bertajuk "Bloglist Istimewa untuk Blogger Baru" dan linkkan ke entry ini;
  3. Tinggalkan Link entry yang telah siap anda di ruangan komen;
  4. Tidak wajib untuk menjadi follower saya, namun saya berbesar hati jika ada yang sudi;
  5. Tag 3 orang rakan seperjuangan anda;
  6. Meminati dunia blogger dan tidak sombong.

pe lagi korang, jom la join !klik >sini<>
den nak tag

Ngok punya pencuri!!!!

salam...
salam satu malaysia....
aaarrrgghhh!!!!geramnya aku..hari jumaat pun ko nak mencuri kew??(ari pew pun die owg wat juga)aku harap orang yang mencuri 2 akan dapat balasannya..ngok!!nga!!xada otak!!pemalas!!xada duit g la keje!!!bongok3!!!kesian buah hati aku..bilik die kna pecah masuk..habis pintu dikopaknya...hilang dah laptop ngan wimaxnya!!!jahat betul orang 2!!

nie mesti manusia2 yang sewa satu umah dengan dia punya keje nie..(bkn nak tuduh,tapi aku yakin mmg die owgnya keje)kenapa aku yakin??sbb kat umah 2 dah xada siapa2..sume dah lari..yang tinggal buah hati aku jew la ka umah 2..mentang2 die cuti,xada kat umah 2,korang ambik kesempatan pula..xpew2 hari ini hari kau,esok lusa hari kau pula..lantak kau..kalau aku dapat kau,nak jew aku tetak tangan ko 2..biar kudung!!!xaman ko dunia akhirat!!!semoga kau didalam keadaan yang tidak tenteram!!

p/s:pencuri $%%&^%#@!!!kau ingat ko akan selamat kew???!!!


Thursday, December 30, 2010

Aku Gemuk!!! Jeles Plak ko...

salam..
salam satu malaysia..
Hari2 aku rasa aku semakin comel..(perasan la pulak)..yea la sape lagi nak puji kalau bukan diri sendirikan..sekarang nie aku dalam mood nak makn sahaja..selagi boleh sumbat aku sumbat..(buruk an pagai)..kot tau dek buah hati aku,mau nya terkejut nie..tapi rasanya xkot..sebab die memang panggil aku budak GEMUK..(ceh,kurang asam)..

Beliau ini suka sangat la kata aku nie gemuk..haih,,sabo jew la..nak wat macam mane "tunang" ko jugak..hahaha..Tapi an ada sesuatu yang agak pelik nie..Beliau nie dah la kuat makan,tapi badan nya xnak pulak gemuk..yang pasti nya aku pula yang semakin gemuk..Beliau yang banyak makan,xan aku pula yang dapat kesannya??(hahaha)..alasan xmunasabah ini..Tau la jelas,sebab beliau 2 keding~~~(hahaha..jahat nya aku)..

Disebabkan aku nie dah gemuk..aku rasa aku nak DIET..(hahaha)..tapi boleh kew aku nie diet..dah banyak kali dah aku cuba duet,tapi....ish3...aku jew yang tau pew yang jadi..(xada maknanya aku nak diet)..sempena nak masuk tahun baru nie,aku ada azam baru iaitu.....................AKU MAHU DIET!!!... KALI NIE XADA MAIN2 LAGI DAH..(harapnya begitu la)..sampai sini coretan aku..papai..

p/s:nak makan pisang jap lagi..petang nanti nak g joging..huhuhu...

Wednesday, December 29, 2010

Tempe oh tempe..



salam..
salam satu malaysia..hari ini aku nak bercerita pasal makanan..makanan itu tersangat la sedap..kalau aku nampak ada terhidang depan mata atau disimpan dalam tudung salji,aku dengan tidak teragak2 untuk makan makanan itu sanpai habis..hek3...nak tau pew die??Dah terang lagi bersuluh,x an xtahu lagi kot.ada gambarnya kat atas 2 ha..

Dengan ini aku mengaku yang bahawasanya aku gilakan tempe..aku gilakan tempe,,aku gilakan tempe...hahahaha...oh tempe kenapa kau sedap sangat..kalau nak tau sebab tempe jew aku boleh berebut tau dengan ayah aku..hahaha..betapa hebatnya tempe..sebab boleh wat aku berebut...hahaha..xbaik la tempe ini,ada anasir nak laga2kan aku dengan ayah aku ni..hahaha..(jangan percaya,ini karut sahaja).

pew2 pun tempe memang sedap..nak2 cicah sos.pergh!meletup!k2 sampai sini jew aku nak cerita..papai..

p/s:masa tengah buat en3 ni.aku asik gelak jew..mana x nya tengok gelagat nenek aku tengok bola..(terjerit2)hahaha..

Tuesday, December 28, 2010

Sengal Zone : Mega Project 2011



salam..lalalala..moh kita bergembira beramai2..macam mana nak bergembira moh join Sengal Zone Mega Project 2011 ..hahaha..beliau nie rajin wat segmen atau contest..eh betul kew??hahaha.apa2 jew la..yang pentig aku xdapat nak join..sbb xada gambar full..oleh itu aku hanya boleh tolong promote jew..soh mari la beramai2 memeriahkan project 2011 encik sengal...nak tahu lebih lanjut poie la singgah kat blog beliau..sila lah click link beliau yang ada kat atas 2~~


Saturday, December 25, 2010

Panas Hati!!!Menyampah!!


Aaaarrrrggghhhhh!!!!!!
ngok!ngok!ngok!ngek!ngek!ngek!ngal!ngal!ngal!betul2 panas hati ini.penat menahan marah nie.. geram betul..korang nak tau x? tadi aku pergi pasal malam,macam biasa kalau nak pergi kena naik bas metro atau rapid. dalam perjalanan nak balik ada la pasangan couple nie..orang thailand kew myanmar aku pun xpasti...yang si awek duk sebelah aku..

tiba2 yang si pakwe nie pun nak menyelit jugak.dah kena hempit dah aku time 2.tapi xpew boleh relax lagi sebab x menyusahkan aku..bila aku diam,lama2 makin gedik pula die orang nie.. menyemak bercinta sebelah aku..siap peluk2 lagi...dah 2 yang si pakwe 2 boley laga2kan pulak tangan die kat tangan aku..(nasib baik pakai baju lengan panjang!)yang si awek 2 pulak boley menyandar kat aku!!marah sangat dah nie!!tapi aku boleh control lagi..kembang kempis hidung dek tahan marah..(korang xtau malu kew buat macam 2 dalam bas??)

tuk menunjukkan yang aku xsuka ngan peragai@kelakuan dia orang 2.aku gerak2 an badan dengan aku..(tanda aku x selesa)saja aku wat kasar2!!rasa an lantak ko!!tapi an die orang macam xada perasaan..wat donoo jew..pas 2 cakap2.(mengumpat aku la 2!!)dengan muka aq yang g tadi tahan marah,tiba abg tiket bas tegur aku.."x tersepit duk macam 2?" aku pula hanya mampu senyum dengan semanis-manisnya...

sabo jew la aku time 2..nasib baik aku bukan GOKU atau BEZITA kalau x.dah lama kena kame kame ha...xpun aku bertukar jadi SUPER SAIA t ada cahaya an,bila dah macam 2 mesti die orang tau aku tengah marahkan??k2, sambung balik.time aku nak turun bas,aku ingatkan si couple 2 nak bangun,makne nya bagi laluan kat aku nak kuar nie..tapi????dia orang boleh duduk jew,itu pun nyeret an badan dieorang sikit..wah3!!!nie dah melampau!

time 2 aku rasa nak MENCARUT jew...nak tau aku nak carut pew?bongok!bebal!!sengal ubi!!badak air!!monyet!!cipan!!tapir hangus!!segala nama binatang la kalau boley aku nak sebut..tapi aku hanya mampu sebut dalam hati jew..t malu plak die orang 2..macam 2 la ceritanya..sekian..

p/s:nak makan jagung..nak x??

Tuk adik dottie




Peribahasa Pelik Karam Singh Walia


note*Peribahasa2 yang dipaparkan ni sangat unik. Maka anda tidak digalakkan menggunanya ketika bercakap dengan orang. Sebab orang tu mungkin akan gelak guling2 bila dengar. Haha!nasib baik jumpa kawak nie..xadalah aku bosan sangat..

So jom kita bergelak sakan...

Peribahasa Pelik Karam Singh Walia

1. Kemana tumpahnya kuah, kalau tidak ke bawah.
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.
3. Tiada rotan, pelempang pun berguna.
4. Biar lambat, asalkan tak cepat.
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi.
6. Di mana ada gula, di situ adalah gula-gula.
7. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock.
8. Secupak takkan jadi 18 cupak.
9. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati
meninggalkan kulit, manusia mati meninggal dunia.
10. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.
11. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap.
12. Alang-alang mandi, biar guna sabun.
13. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras.
14. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun.
15. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang bisu.
16. Hidup segan, mati di tanam.
17. Ikut hati mati, ikut rasa merasa.
18. Lembu punya susu cap teko dapat nama.
19. Sehari selembar benang, lama-lama benang habis.
20. Jika kail panjang sejengkal, belilah yang panjang sikit kalau
nak mengail di laut. (beli la pukat tunda lagi baik)
21. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa.
22. Membujur lalu melintang pukang.
23. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hari tak hujan.
24. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut.
25. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili.

p/s: aku pon tak tahu sama ada betul ke peribahasa ni semua dari Karam Singh Walia? Tapi aku rasa ni semua just a joke. Untuk menghiburkan hati. hihi ( kredit to ezhan-artwork )

Kahwin tahun depan..OH TIDAK!!!


salam...
selamat pagi semua..
diharap sihat semua..

Aku ada berita gembira tapi membunuhlah juga.Aku macam x percaya jew Dengan berita 2..Tapi aku tengah buat2 tenang (dalam hati??ish3...otak nie x henti2 fikir ha).Okey tidak mahu melalut panjang-panjang..Macam nie,semalam ayahku telefon aku,die cakap die suruh buah hati aku dengan aku kahwin tahun depan..wah!!terkejut sekejap..aku ingatkan main2..tapi kalau dah ulang 2 kali kali,main lagi kew??Agak pelik dengan ayahku ini..Macam persoalan mula menghantui diri..Kenapa ini terjadi?Bagaimana ini boleh terjadi??Apa akan terjadi?jom ramai2 poie beli beras jadi..hahaha..(main2 ek ko)

Pada mulanya aku x percaya sangat,pas 2 aku telefon Ibu aku minta kepastian..Ibu aku cakap betullah..Wah!!terkejut lagi..betul la nie..Lepas 2 aku tanya nape Along kena kahwin cepat sangat.Apa lagi ibuku pun explain la..Adik aku mungkin kahwin tahun depan sebab i2 la die orang nak aq join sekali..macam 2 la pulak..Sebab ayah kata daripada sewa khemah banyak2 baik ayah sewa dewan lagi senang..aduh susah nie..bukan aku x setuju cuma...

Pertama aku baru jew habis belajar..kalau boleh aku nak sambung belajar lagi,aku nak ambik degree pula..nak kahwin macam mana??duit ne ada lagi..Buah hati aku 2 plak baru jew 5 bulan kerja..Kerjanya bagus kira dah boleh tanggung aku dan boleh ada anak sorang tau..hahaha..tapi an,tahun depan adik die nak kahwin jugak..sebagai abang mesti nak hulur duit jugak an..mesti banyak pakai duit nya..nak2 die tinggal kat bandar,nak bayar sewa umah,macam2 lagi la..kesian pula kat buah hati aku 2.nak tolong,tapi aku x kerja lagi..

Haih...Aku bagi tau buah hatiku pasal berita 2,die bukan main gembira lagi,kalau bley nak telefon mak die time 2 jugak..(masa 2 kita orang tengah date kat ioi mall).Aku tengok dia bersungguh2 jew,tapi aku macam takut2 pula..yea la aq macam2 fikir,die x fikir ke apa yan aku fikir..walawei...pening dah aku..nak kahwin susah,x kahwin pun ada susah juga..

Macam mana nie ek...aku nak join sekali time adik aku kahwin atau tidak..(bek join save cikit bajet,hahaha) atau pun ibuku takut kalau2 adik aku langkah bendul..takut orang sekeliling cakap ek ibu??aku xkisah pun kalau nak langkah bendul..Lagi pun kesian kat kat cik abg dia dah lame sangat tunggu nya.. YA ALLAH YA TUHANKU, berikanlah hambamu ini kekuatan dan tunjukanlah jalan penyelesaian...AMIN...

P/S:- xmau join la...hek3..





Friday, December 24, 2010

Orang lelaki cuba bagi mesej nie kat awek korang



salam..
salam satu malaysia..
en3 ini khas untuk orang lelaki sahaja..
yang perempuan nak baca pun boley..
agak lawak mesej nie..selamat mencuba..
hahahahahahahahahaha...

p/s: sumber diambil dari oh! media..

Cintakah, kalau jantung berdebar2?




Salam..
Salam satu malaysia..
Diharapkan semuanya sihat2 belaka..Hari ini aku nak mengumpas sedikit mengenai isu cintakah,kalau jantung berdebar-debar..(isu ini xada kene mengena dengan misi nak mengumpas bawang ok)Agak lama dah aku pendam persoalan ini..Tapi akhirnya aku suarakan jugak semalam..

Nak tau apa yang aku buat?Macam ini ceritanya...Semalam tiba2 jew aku gatal mulut nak tanya buah hati aku..Aku tanya macam ini:-

Aku:- awak2 penah ke bila awak jumpa saya jantung awak berdebar2?
maksud saya kali pertama semenjak kita ada perasaan nak bercintan
cintun nie?
Awak:-xpenah pun..(i2 jew yang dia jawab)
Aku:- dengan ex-gf pun xpenah kew?
Awak:-a ah,xpenah jugak..dengan siapa2 pun xpernah..
Aku:- betul nie?
Awak:-betul la.(tiba2 die tanya aku balik,aku penah kew rasa macam 2)
Aku:- jujur saya cakap saya pun xpenah rasa macam 2.(korang agak2 pew yang buah hati
fikir masa 2)

Sampai situ jew la perbualan kita orang.lepas 2 batai cerita lain..
Kesimpulanya adalah,bagi aku kalau jantung aku berdebar2 x semestinya kita cinta atau sukakan seseorang.Mana x nya,selalunya orang cakap macam 2 kan.kalau jantung kita dup dap dup dap dengan pantasnya, itu bermakna kita sukakan orang 2.

Setahu aku la an..aku akan berdebar2 waktu nak buat presentation(mau nya xcuak aku xsuka tau) waktu kena sergah (waktu 2 rasa macam nak hempap jew orang yang sergah aku 2 dengan kerusi) xpun acara olahraga (memang dup dap,goyang aku waktu 2).hek3..Korang semua macam mana pulak?sama kew macam aku?apa pendapat korang?

Thursday, December 23, 2010

SAYALAH BLOGGER ITU

Tutorial Title Bar Maker



Salam...
Salam satu malaysia..
Hari nie Aq nak ajar cam ne nak wat title bar maker..
Ala perkata yang gerak2 kat tab bar 2...cth: "welcome here"

  1. Korang Kena g kat >Title Bar Maker<
  2. Nanti keluar cam nie..
  3. Isi an pertkataan yang korang nak..
  4. Selain 2 korang boleh set an kelajuan nya.
  5. Kalau nak tengok hasil nya..sila preview dulu..
  6. Bila dah puas hati generate code dan copy code 2.
  7. Pas 2 g kat design>add gadget>html java/script>save.
  8. Dah ciap..
p/s:selamat memcuba..

cute x??


salam...
salam satu malaysia...
selamat malam semua....
saje jew nie...nak tunjuk sesuatu...
cute an chibi luffy 2....
geram jew tengok...
hahaha....xdew pew pun sebenar nye...
saja jew nak tunjuk2...hahaha..
k2...salam...daa....

Tuesday, December 21, 2010

Sengal Zone : Kotak Kata




  • Copy Header Sengal Zone dan letak link sekali ye kat bawah header.
  • Buat satu entri bertajuk : Sengal Zone : Kotak Kata
  • Selesaikan teka kata kat dalam kotak di atas.
  • Clue : Negeri di Malaysia, Baba n Nyonya kat sini
  • Jawab dengan simple je. cth : Pahang !
  • Post Entri link korang kat ruangan komen ni.


Okeh? Simple? hehe.. 10 pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang betul dan terpantas buat entri ni. okeh? :D So.. selamat berjaye ye rakan rakan ! ..moh la join....


dan jawapan nyer adalah..MELAKA...tempat aq dilahirkan...

Tuturiol memasang cute favicon

salam...
salam satu malaysia..
hari nie aq nak wat tutorial macam mana nak pasang favicon cam kat bawah 2..
xpenah2 aq wat tutorial tapi diatas permintaan miss blossom
selamat memcuba yea...

1)Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2)Ctrl+F untuk cari kod : ]]>

3)Copy kod di bawah :

'URL IMAGE' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
URL IMAGE" span="">/>

4)Pastekan kod ini dibawah kod ']]>'

5)Gantikan tulisan yg bewarna merah tu dgn URL image yg korang suka .

p/s: Preview dulu baru save ok. Klu xpaham juga sila la rujuk disini..

:65: tekan:66:

Contest header untuk Cik Azizah

ini la header tuk cik azizah..harap nyer suka la ek...simple je...


1. kalian mestilah ada blog dan follow blog cik azizah (done!)

2. letak banner contest dalam entry & sidebar ok. (done!)

3. tajuk entry " Contest header untuk Cik Azizah" (done!)

4. kalian buat cantik2 dan mesti ada tajuk blog daku iaitu "Interesting Stories About Me" beserta nama "cik nur azizah"..gambar daku tak kira la yang mana 1 di atas tu.. nak buat 2 gamba ke.. 1 cukup ke..nak corak lain ke..ikut la..ikut kreativiti kalian la..

5. tinggalkan link kalian kat entry ni

6. then tag 2 orang kawan kalian..selesai! (done!)

farrah dan nabilah

kepada sesiapa da join..beliau akan buat entry tentang blog koang beserta header yang telah di buat..

pemenang akan di buat melalui cabutan bertuah oleh anak2 buah kesayangan beliau..

itu adil ok!

(click sini tuk join)



Warna Melambangkan Cinta

Ani : "Mengapa engkau menulis surat dengan kertas berwarna Hijau Muda?"

Ena : "Surat warna Hijau Muda itu bererti "Aku Cinta Padamu"

Ani : "Kalau kertas itu bewarna Biru Muda apa ertinya?"

Ena : "itu melambangkan Suasana Pilu"

Ani : "Kalau kertasnya berwarna Merah?"

Ena : "Asmara Yang Membara"

Ani : "Kalau kertasnya warna Putih?"

Ena: "Suci, Bersih dan Jujur "

Ani : "Kalau kertasnya Kuning?"

Ena: "Melambangkan Hati Yang Gersang"

Ani : "Kalau Merah Jambu?"

Ena: "Sedang Jatuh Cinta"

Ani : "Kalau kelabu?"

Ena : "Melambangkan Hati Yang Sedang sedih"

Ani : "Kalau kertasnya Hitam?"

Ena : "Itu namanya kertas karbon.. bodoh! "

p/s: lawak semata2..

Monday, December 20, 2010

Allah Sangat Cinta Kepada Golongan Muda Yang Bertaubat


Rasulullah SAW bersabda bahawa Allah telah berfirman :'' Aku cinta kepada 3 golongan,tetapi 3 golongan lainnya lebih Aku cintai : Aku cinta kepada orang pemurah tetapi terhadap orang yang hidupnya sederhana dan pemurah pula maka lebih Aku cintai.Aku cinta pada orang yang bertawadhu' (rendah diri) tetapi pada orang kaya (berpangkat) dan tawadhu' pula maka dia lebih Aku cintai.Aku cinta kepada orang yang taubat kepadaKu tetapi pada anak muda yang bertaubat kepadaKu maka dia lebih aku cintai." (Hadis Qudsi-Sahih-Riwayat Ibnu Hibban)

Anak muda atau golongan remaja ini di cintai Allah kerana kebiasannya mereka lebih bertenaga dengan ransangan nafsu yang kuat.Jiwa mereka belum tenang seperti orang dewasa.Jadi golongan muda yang bertaubat kepada Allah bererti mereka ada kesungguhan dan memerlukan perjuangan yang lebih besar berbanding orang yang lebih berusia.

Jadi sebenarnya golongan remaja ini masih mempunyai peluang untuk memperbaiki diri.Allah SWT itu Maha Pengampun lagi Maha Penerima Taubat.Mereka pasti akan lebih dicintai Allah sekiranya kembali sedar dan bertaubat atas segala kesalahan dan kesilapan yang dilakukan.-iluv Islam

p/s: dicopy dari borakkosong

Sunday, December 19, 2010

Saya sengal zone vip's..



Salam..
salam satu malaysia..
hek2...buat pertama kali nyer aq join contest..
(ini contest kew??)
cuba teka banner apa kat atas tu?
kalau korang nak tau sengal zone buat segmen bloglist.
Blog korang akan dimasukkan dalam bloglist selama seminggu.
Hanya 15 blog terawal akan layak jadi sengalzone VIP's. pew lagi..
moh la join...

p/s: pertanyaan lebih lanjut poie la kat blog beliau..
klik sini (sengal)

header baru...epi2 nyer...


salam...
salam 1 malaysia...
hek...hek..hek....dpt header baru....
nak tau sape wat???
hek3~~~aq la yang buat...
hahaha...gelak belagak nie....
walaupun x cantik ...tapi aq suka....
sebab ianya hasil dari titik peluh aq sendiri...
(macam keje keras jew an..)

bila ada masa lapang...
aq wat la pew2 yg aq rasa nak wat...
contoh nyer...2 kat atas 2...
aq wat header la....huhuhu...

k2...sampai sini jew la....
moga2 semua blogger sihat n hepi selalu...
salam...daa....

Saturday, December 18, 2010

Tip bertengkar secara positif



TIP UNTUK BERTENGKAR SECARA POSITIF IALAH :



1. Jangan terlampau banyak bercakap


- Ketika bertengkar, hati masing-masing pasti dalam keadaan marah. Ketika marah, pasti perkara yang logik sekalipun tidak diterima melainkan masing-masing mahu menegakkan pendapat masing-masing. Jika anda sebagai suami mempunyai hak untuk bercakap sekalipun, kurangkan daripada terlalu menegakkan pendapat anda sendiri. Hal ini akan mencetuskan perasaan tidak puas hati kepada pasangan anda sehingga perlahan-lahan dia akan menjadi bosan dengan anda. Yang perlu anda lakukan adalah dengan memikirkan secara mendalam cara untuk mem-betulkan keadaan.


2. Jangan menyebut kelemahan pasangan


- Bukan hanya isteri anda yang mempunyai kelemahan, anda juga ada kelemahan sendiri. Jadi, dengan mengungkit kelemahan dia, anda akan turut merangsang pasangan mengungkit kelemahan anda. Lagi pula, anda tidak akan menang dengan hanya mengungkit sebegini tetapi menyebabkan keadaan lebih parah. Jika mahu menegur pasangan, minta dia meluahkan ketidak-puasan hatinya tentang anda dahulu supaya apabila giliran anda nanti, dia tidak akan meninggikan suara.


3. Jangan membalas perbuatannya


- Sebagai contoh, pasangan anda bermesra-mesra dengan lelaki sebelah rumah. Anda mahu membuatkan dia sedar bahawa perbuatannya salah. Jangan anda pula bermesra-mesra dengan perempuan lain di hadapan dia. Keadaan ini hanya memberi peluang yang lebih kepada isteri anda untuk menjauhi anda. Akhirnya, anda turut terlibat dalam menjarakkan perhubungan anda sendiri.


4. Jangan cuba mengubah pasangan


- Anda dibesarkan dalam keluarga ‘begini’, isteri anda dibesarkan dalam keluarga ‘begitu’. Pastilah terdapat perbezaan antara kedua-duanya. Anda harus memahami bahawa cara dia melihat sesuatu pasti tidak sama dengan pandangan anda.


5. Fokus pada masalah


- Jangan meleret-leret sehingga perkara yang bukan masalah akhirnya akan turut menjadi masalah.


6. Jangan tinggikan suara


- Semakin tinggi suara kita ketika bergaduh, semakin tinggilah suara pasangan kita nanti. Pergaduhan seperti ini tidak akan menjadikan keadaan semakin baik malah semakin kusut. Cubalah bercakap dengan tenang sehingga isteri anda yang sedang marah akan turut tenang dan seterusnya dapat menyelesaikan masalah dengan lebih cepat.


7. Gunakan panggilan manja


- Ada pasangan yang pada masa biasa menggunakan panggilan ’sayang’ atau ‘manja’ tetapi ketika bergaduh, keadaan akan beralih sebaliknya. Panggilan kasar mengambil alih menyebabkan pasangan anda merasakan dirinya rendah sekali. Jangan emosi sehingga tergamak menggunakan panggilan kasar termasuklah ‘aku’ dan ‘kau’.


8. Elakkan terlalu emosional


- Ketika sesi bergaduh ini, pasti pasangan anda akan selalu terlepas mulut. Jadi, jangan ambil perkara yang dikatakannya terlalu serius memandangkan ketika sedang bergaduh, seseorang itu cenderung berkata yang tidak-tidak terhadap lawannya.


9. Gunakan perkataan yang baik-baik


- Selain menggunakan panggilan manja, gunakanlah juga perkataan yang tidak menyalahkan. Perkara ini akan menyebabkan masalah akan cepat selesai. Antara contoh perkataan yang boleh anda gunakan ialah, “Abang rasa sayang tak patut buat macam ni,” berbanding “Ni semua salah engkaulah!”


10. Jangan bertengkar di depan makanan atau di tempat tidur


- Hal ini kerana tempat tersebut sepatutnya tempat kita menjamu selera dan bermesra-mesra sesama sendiri.


11. Dengar luahan isteri


- Mungkin sahaja perkara yang disampaikan oleh isteri anda itu dapat menyelesaikan masalah. Jika anda hilang tumpuan ketika ini, bukan sahaja anda akan kehilangan idea yang baik malah anda menggunakan cara sendiri yang belum tentu dapat menyelesaikan masalah anda berdua.


12. Jangan bergaduh di depan anak


- Dengan bergaduh di hadapan anak, anda hanya akan membuatkan anak keliru dan mengadili sama ada ibu atau bapa mereka yang berada di pihak benar atau salah. Perkara yang lebih menakutkan akan berlaku jika anak anda menceritakan keadaan anda berdua kepada orang luar. Hal ini akan menjejaskan imej anda sekeluarga.


13. Bersabar


- Sekalipun anda lelaki dan anda lebih kuat secara fizikal berbanding dengan isteri anda, jangan sekali-kali anda cuba untuk mengasari isteri anda. Dibimbangi dia juga akan belajar untuk melawan dan membaling segala jenis pinggan mangkuk ketika bergaduh pada masa lain.


14. Jangan libatkan pihak ketiga


- Selagi terdaya menyelesaikan masalah anda sendiri, jangan libatkan orang lain. Campur tangan pihak ketiga kebanyakannya hanya menyulitkan keadaan. Sekiranya perlu, pilihlah orang yang adil untuk menyelesaikan masalah anda.


15. Mengalah tidak bererti kalah


- Mengalah ketika saat genting ini tidak menunjukkan anda kalah. Anda hanya perlukan masa untuk membuktikan bahawa tindakan anda sebenarnya betul.


16. Jangan keluar dari rumah sebelum selesai


- Selalu menonton drama di TV? Kebanyakannya menunjukkan suami akan segera meninggalkan rumah semasa bergaduh untuk memudahkan cerita. Tindakan ini sebenarnya akan menyebab-kan isteri anda ditinggalkan dalam keadaan keliru. Hal ini menyebabkan dia akan berasa tertekan dan anda perlu ingat bahawa anak-anak akan ditinggalkan bersamanya di rumah. Perempuan yang hilang kewarasan akibat tekanan yang dahsyat akan menyebabkan mereka akan bertindak yang bukan-bukan. Mungkin sahaja dia akan memudaratkan dirinya atau anak-anak anda boleh menjadi mangsa keadaan. Sekiranya anda rasa tidak dapat menahan marah, beritahu isteri anda bahawa anda perlukan sedikit ketenangan dan hal ini lebih menampakkan rasa tanggungjawab anda terhadap permasalahan anda berdua.


17. Luahkan


- Selain menjadi pendengar kepada permasalahan isteri, anda turut perlu meluahkan perasaan anda. Tunggu sehingga dia habis berbicara sebelum anda menyambung pendapat anda. Sekiranya anda tidak memberitahu keadaan sebenar anda, belum tentu dia dapat memahami keadaan anda.


18. Pelukan dan kemaafan


- Hal inilah detik paling indah dalam pergaduhan. Setelah dirasakan masalah telah selesai, jangan melewatkan detik untuk memeluk pasangan anda seeratnya. Ucapkan perkataan maaf dan berharap agar perkara seperti itu tidak akan berlaku lagi. Keadaan ini akan menyebabkan perhubungan anda selepas itu lebih erat dan mantap dengan satu kesatuan hati yang lebih hebat.


Justeru, pergaduhan menjadi medium kepada pasangan dalam menyatukan kasih sayang. Setiap individu akan melahirkan perasaan tidak puas hati dan sebagainya. Maka, di sini adalah tempat untuk mencurahkan perasaan. Jadi, janganlah memendam perasaan sehingga jiwa kita menjadi tertekan ibarat belon yang akan pecah akibat ditiup dengan angin yang kuat. Jika tidak diluahkan, pasangan anda tidak mungkin akan tahu perkara yang ada dalam hati anda.

Friday, December 17, 2010

12 Tempat dan Waktu doa Mustajab


Selain usaha dan tawakal, doa ialah satu -satunya cara untuk mencapai sesuatu hajat. Doa itu ialah senjata mukmin.Ada waktu-waktu tertentu paling mustajab untuk berdoa kepada Allah SWT .Diantaranya ialah
  1. Semasa Lailatul-Qadar
  2. Ketika hujan turun
  3. Ketika memulakan dan setelah selesai solat
  4. Ketika menghadapi betisan musuh di medan peperangan
  5. Di tengah malam
  6. Di antara azan dan iqamah
  7. Ketika susjud dalam solat
  8. Ketika iktidal akhir dalam solat
  9. Ketika Khatam (tamat) membaca 30 juz Al Quran
  10. Sepanjang malam, paling utama sepertiga awal dan sepertiga malam(waktu sahur)
  11. Malam Jumaat dan di sepanjang hari Jumaat kerana mengharapkan bersua dengan saat ijabah(diperkenankan doa ) yang terletak diantara terbit fajar hingga terbenam matahari pada hari Jumaat
  12. Di antara waktu Zuhur dan Asar dan antara waktu Asar dan Maghrib

p/s:sumber di ambil dari borakkosong.

Saturday, December 11, 2010

khas tuk ifa..

salam..
time nie aq xdew keje...
tiba2 igt kat ifa..sbb die pnh tlg aq dlu..
so aq wat an die header yg x seberapa nie..
harap nyer suka ek..
simple jew nie...
macih yea ifa sbb tlg akk dlu..

Meh join contest nie~~


salam...
salam satu malaysia..
mngkin ramai yang xtau..
yang bahawasanya saya mengada satu contest untuk blogger2 sekelian..
contest header tuk aq..
kepada yang berminat..boleh sertai..
ada hadiah disediakan untuk pemenang...
tuk pertanyaan lanjut boley la berhubung ngan saya diblog saya..
sekian terima kasih..

Friday, December 10, 2010

header time malas2..(meh join contest)

salam...
nak bagi tau nie...
kalau aq xdew mood or malas....
aq akn wat header..dan ini la hasil nyer...
punya la malas aq nie an...
pew2 pun aq suke cumil...sebab ada meow ngan lion...
aq suke binatang cumil...
kepada yg masih xtau aq ada wat contest...
sila2 la jenguk kat blog aq...
peryertaan masih dibuka....
moh la join ramai2...
daa...

Thursday, December 9, 2010

new contest..header tuk aq...


salam...
salam 1 malaysia...
hari nie aq xtau nape tiba2 aq nak wat contest tuk korang...
dan hadiah nyer...bley dikatakan lumayan la...hek3..

contest nyer ada la..wat an header tuk aq..
header lame aq,aq dah remove..agk bosan..nak wat yg baru aq xdew mud..
contest nie akn berlansung selama 2 minggu..bermula dari ari nie.. 9 dis 2010 hingga
23 dis 2010..

syarat2 pernyertaan adalah :-

1. Jadilah follower aq.
2.sila heboh2 an sal contest nie...
3.terpulang korang nak wat cam ne pun header 2..
4.mesti ada perkataan ni kat header 2... azyie omake" dan "epilog warna cintaku"
5.sila tag kat 5 orang kawan2 korang..

itu sahaja syarat2 nyer...

hadiah tuk pemenang adalah seperti berikut:-

tempat pertama : topup rm30.00
tempat kedua : topup rm 20.00
tempat ketiga : topup rm10.00

hadiah saguhati tuk 2 orang sahaja : topup rm5.00

segala pertanyaan lanjut boley la berhubung ngan aq...
sekian ...macih..


Thax ifa..


Salam...
Dapat award g...thax 2 adik ifa...
cam biasa ada solan yang kena den jawab...
solan2 nyer berbunyi begini....

1.Adakah anda mengenali Ifa???
kat facebok....hahaha..

2.Pendapat tentang blog ifa??
bley tahan...tapi background kasi tukar yea dik..

3.share sikit tips mcm mana nk kreativ kan blog ifa nie..huhuuh????
macam2 bley wat...kena rajin la..xpun tnyer akak..haha..

4.Ape perasaan dpt award nie..hahahah..??
epi la...sbb ada gak yg nak bagi award..


:41::42::41::42::41::42::41::42::41::42::41::42::41::42: